In dit vier-en-twintighste Boeck moeten wy
handelen van de andere moes-cruyden ende haer mede-soorten, die ons
overbleven zijn; te weten van de ghene die meer ghesaeyt ende gheoeffent
worden, om de andere spijsen eenighe smaeckelijckheyt te gheven,
ende de selve voor een sause oft inleydinghe te strecken, dan om
den mensche eenighe onderhoudinghe des bloets te doen, oft eenigh
voedtsel by te brenghen. Want al is 't saecke datter veele van dese
cruyden zijn, die zoo groote scherpigheydt oft bijtachtigheydt in
haer hebben, dat sy om dies wille eyghentlijck voor gheen moescruyden
ghehouden en worden, ende datmense seer selden alleen pleegh te eten,
ghelijckmen de Beete, Koolen ende meer andere dierghelijcke moescruyden
doet : nochtans en moesten noch en moghten sy van ons nergens elders
dan onder het ghetal van de Moescruyden ghestelt ende beschreven
worden; aenghesien dat sy in de Keucken veel ghebruyckt worden, ende
de spijsen dickwijls eenen beteren ende aenghenaemeren smaeck doen
krijghen, ende den mondt ende de maghe behaeghlijcker, ende het gantsche
lichaem ghesonder ende nuttelijcker doen worden. Sulcks zijnde Peterselie,
den Mostaert, de Rakette, de Kersse, ende veele andere dierghelijcke
cruyden, diemen nimmermeer alleen oft bijsonderlijck en pleegh te
eten, maer by andere spijsen, als Vleesch-cruydt oft als een Sause
vermenght : waer by ghedaen zijnde, verbeteren sy de ghebreken die
daer in zijn, oft sy vervoorderen de verdouwinghe ende verteeringhe
die in de maghe gheschiedt, oft doen de slappe, walghende ende onlustighe
maghe wederom gretigh worden, ende den verloren appetijt ende etens
lust wederom krijghen ende langh behouden.