Beginpagina van Plantaardigheden.nl
 

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

1644 Cruydt-Boeck
A | B | C | D | E | F | G| H | IJK | L | M | N | O | P | QR | S | T | U | V | WXYZ
Voorwerk

Deel 1 Boek 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Deel 2 Boek 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Deel 3 Boek 11 | 12 | 13 | 14 | 15
Deel 4 Boek 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Deel 5 Boek

21 Van de eetbare oft Moes-cruyden Planten Alfabetisch
22 Van de Concommerachtighe ende andere dierghelijcke cruyden Planten Alfabetisch
23 Van de eetbaere Wortelen, als Rapen, Peen, Aiuynen ende meer andere Planten Alfabetisch
24 Van de Vleesch-cruyden oft Sause-cruyden, als Peterselie, Kervel, Kersse, Mostaert, ende meer andere dierghelijcke Planten Alfabetisch
25 Van Distelen ende Caerden Planten Alfabetisch
Deel 6 Boek 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Indiaensche oft Uytlandtsche Boomen, Heesteren ende Cruyden

Nawerk Neder-Duytsche Naemen der Cruyden

 
Middelnederlandse termen
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel
Bijgewerkt 21-01-2023

«  Cruydt-Boeck 1644 Deel 5 boek 24   Zie volgende pagina »

Voor-reden.

In dit vier-en-twintighste Boeck moeten wy handelen van de andere moes-cruyden ende haer mede-soorten, die ons overbleven zijn; te weten van de ghene die meer ghesaeyt ende gheoeffent worden, om de andere spijsen eenighe smaeckelijckheyt te gheven, ende de selve voor een sause oft inleydinghe te strecken, dan om den mensche eenighe onderhoudinghe des bloets te doen, oft eenigh voedtsel by te brenghen. Want al is 't saecke datter veele van dese cruyden zijn, die zoo groote scherpigheydt oft bijtachtigheydt in haer hebben, dat sy om dies wille eyghentlijck voor gheen moescruyden ghehouden en worden, ende datmense seer selden alleen pleegh te eten, ghelijckmen de Beete, Koolen ende meer andere dierghelijcke moescruyden doet : nochtans en moesten noch en moghten sy van ons nergens elders dan onder het ghetal van de Moescruyden ghestelt ende beschreven worden; aenghesien dat sy in de Keucken veel ghebruyckt worden, ende de spijsen dickwijls eenen beteren ende aenghenaemeren smaeck doen krijghen, ende den mondt ende de maghe behaeghlijcker, ende het gantsche lichaem ghesonder ende nuttelijcker doen worden. Sulcks zijnde Peterselie, den Mostaert, de Rakette, de Kersse, ende veele andere dierghelijcke cruyden, diemen nimmermeer alleen oft bijsonderlijck en pleegh te eten, maer by andere spijsen, als Vleesch-cruydt oft als een Sause vermenght : waer by ghedaen zijnde, verbeteren sy de ghebreken die daer in zijn, oft sy vervoorderen de verdouwinghe ende verteeringhe die in de maghe gheschiedt, oft doen de slappe, walghende ende onlustighe maghe wederom gretigh worden, ende den verloren appetijt ende etens lust wederom krijghen ende langh behouden.
 

^Naar het begin van deze pagina